La identitat a l’escola cristiana, una aposta vers una educació en sortida

Un dels àmbits tractats a petició de la comunitat educativa de l’escola cristiana ha estat el de la renovació i posada en valor de la seva pròpia identitat dins del procés de reflexió estratègica de la FECC “Escola Cristiana, som futur”. Al llarg del curs 2022/23, acompanyats pel Dr. Andreu Ibarz Mellado, comissionat per a la identitat i missió de la Facultat de Psicologia Ciències de l’Educació i l’Esport de Blanquerna (Universitat Ramon Llull), s’ha treballat aquesta temàtica comptant amb quatre fases.

La primera acció ha estat la consulta a deu experts procedents de diverses titularitats i àmbits relacionats amb l’educació. Arran d’aquesta consulta i posant en diàleg les seves aportacions amb la proposta del Pacte Educatiu Global del papa Francesc i el document del Dicasteri per a l’Educació “La identitat de l’escola catòlica per a una cultura del diàleg” s’ha procedit, a inicis del segon trimestre, a fer cinc jornades de treball  territorials (les quatre capitals de província i La Seu d’Urgell) i on hi han participat més de 106 persones provinents de 36 titularitats educatives. Posteriorment, s’ha mantingut una trobada per posar en diàleg la reflexió de l’àmbit pedagògic i el de la identitat per cercar les seves correspondències i, finalment, presentar el document final en un focus group que ha comptat amb la presència de Mons. Cardenal Joan Josep Omella, president de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

El document marc final contempla sis eixos de referència com a llocs de treball per a l’escola cristiana del futur agrupats en tres apartats:

Apartat 1: Som futur perquè caminem junts i junts encarem els nous reptes

  1. UN CAMÍ INICIAT QUE SEGUEIX…  D’una certa autoreferencialitat a la Sinodalitat educativa. Caminem junts!
  2. … AMB UN ESTIL SINGULAR. La prioritat de l’anàlisi, el diàleg, el discerniment, les arrels i la recerca

Apartat 2: Som futur perquè estimem la vida, l’educació i l’escola.

  1. SOM ESCOLES VIVES: ESCOLA I EDUCACIÓ PER A UNA VIDA PLENA… Passió i creativitat per la humanització.
  2. … AMB JESUCRIST AL «CENTRE». El mestre entre nosaltres: Camí, veritat i la vida

Apartat 3: Som futur perquè estem compromesos i esperançats en la construcció d’un món millor per a tots.

  1. COMPROMÍS I CURA. Pacte Educatiu Global
  2. CULTURA DEL DIÀLEG. El deure de la identitat, la valentia de l’alteritat i la sinceritat de les intencions.

En definitiva, la reflexió estratègica en l’àmbit de la identitat mena a l’escola cristiana vers una “educació en sortida”, tal com proposa el papa Francesc. N’estem convençuts i us ho volem presentar!

Descarrega’t l’APP

Perquè no et perdis res i sempre estiguis en contacte amb nosaltres

Patrocinadors

CreaEscola Quality Certificate for Education Website